Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 19.04.2024, 22:33

Головна » 2012 » Жовтень » 15

« З глибин історії вони ідуть, ідуть…»
( до дня українського козацтва)


Історична пам'ять – це той стержень, який тримає націю, вона дає впевненість…
Українському козацтву належить найвидатніше місце в історичному розвитку України. Протягом кількох століть воно відігравало провідну роль в усіх сферах історичного буття українського народу, взявши на себе здійснення найважливіших завдань, що стояли перед українською нацією.
Козацтво своїми коренями генетично виростало із селянства. Козак, який ставав хоробрим професійним воїном, водночас залишався хліборобом, займався промислом, ремеслом, був творцем матеріальних і духовних цінностей.
З нагоди свята –Дня українського козацтва, у районній бібліотеці для дорослих оформлено книжкову виставку «З глибини історії вони ідуть, ідуть…».




Матеріал підготували
працівники районної
бібліотеки для дорослих
Переглядів: 611 | Додав: Max7 | Дата: 15.10.2012 | Коментарі (0)


Козацька слава не погасне, 
Як образ дорогий і ясний, 
Як ніжний, лагідний світанок, 
Кленового листка танок, 
Як вічна тиша вечорова, — 
Покрова, матінка Покрова 

14 жовтня православні християни святкують день Покрови Пресвятої Богородиці. І водночас цей день відзначається Днем українського козацтва. У незалежній Україні це свято офіційно існує з 1999 року (наказ Президента України від 7 серпня 1999р.), але неофіційно святкується вже декілька століть.
Про козацький рід і його ватажків говориться в урочистій пісні нашої держави – гімні України. Козацький рух був однією з найяскравіших сторінок літопису боротьби українського народу за свою незалежність.
У районній бібліотеці для дітей до цього свята оформлено книжково-ілюстративну виставку «Покрова – день українського козацтва». На виставці була представлена література про свято Покрови, історію українського козацтва, козаків та гетьманів – справжніх героїв тієї доби, які боролись за незалежність України. Особливу зацікавленість на виставці викликають дві книги Тараса Каляндрука про історію бойових мистецтв України. В одній з книг, «Таємниці бойових мистецтв України», зібрані відомості про бойові мистецтва українців, близько 400 зображень з рідкісних джерел, більшість з яких до останнього часу були малодослідженими. Інша – «Загадки козацьких характерників», розповідає про таємниці подвигів та характерництва «лицарів духу», що криються у прадавніх віруваннях та традиціях військової підготовки. Книга також містить унікальні ілюстрації, фрагменти фресок, рельєфні зображення, давні та сучасні малюнки, світлини тощо.

... Читати далі »
Переглядів: 768 | Додав: Max7 | Дата: 15.10.2012 | Коментарі (0)

« З дивакуватим рицарем через віки» 

Мігель де Сервантес народився в невеликому місті Алькала – де Енарис в родині небагатого лікаря. Життя письменника, сповнене палких захоплень і гірких розчарувань, нерозривно пов’язане з долею країни.
Значним внеском в іспанську літературу була драматургія Сервантеса.
Світову славу Сервантесу приніс його роман «Дон Кіхот». Цей роман поклав початок «роману великої дороги», який використовували в творах великого епічного розмаху видатні романісти наступних часів – Філдінг, Смоллетт, Діккенс, Гоголь.
Заключний період свого життя Сервантес провів в Мадриді. Помер великий письменник в 1616 році і був похований в монастирі за рахунок благодійних коштів Братства мирян.
З нагоди 465-річчя від дня народження іспанського письменника М.Сервантеса у районній бібліотеці для дорослих оформлено книжкову виставку «З дивакуватим рицарем через віки».


« На зламі формацій і епох» 

Народився майбутній письменник та політик В. Яворівський у 1942 році на Вінничині в селі Теклівка в сім'ї колгоспника. У 1964 році закінчив філологічний факультет Одеського університету. Працював у редакціях газет «Запорізька правда», «Прапор юності», «Ленінська молодь», кіносценаристом львівського телебачення, референтом Спілки письменників УРСР, завідувачем відділу прози, заступником головного редактора журналу «Вітчизна».
Автор багатьох оповідань і повістей. Твори письменника перекладено на російську та мови СНГ.
За художньо-документаційну повість «Вічні Кортеліси» удостоєний Державної премії УРСР ім. Т.Г. Шевченка в 1984 році. Член СП СРСР з 1971 року. З нагоди 70-річчя від дня народження українського письменника й політика В. Яворівського у районній бібліотеці для дорослих оф ... Читати далі »
Переглядів: 650 | Додав: Max7 | Дата: 15.10.2012 | Коментарі (0)

Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz